11 Mart 2014 Salı

İskoç Kurabiyesi / Shortbread

Birleşik Krallık ülkelerinin 'biscuit' şeklinde telaffuz ettiği bu kurabiyelerden bir defa tadan ikincisini de almadan edemiyor. İngilizler ve İskoçlar bu kurabiyeyi genellikle yeni yıl öncesinde yapıyorlar. Ayrıca bu kurabiyeler İskoçyanın Shetland takımadasında evlerine girerken yeni evli çiftlerin başlarının üzerinde kırılıyor. Bu geleneğin o çifte uğur getireceğine inanılıyor. Ben dünyanın her yerindeki geleneksel inanışları bir şekilde kendimize adapte edebileceğimizi ve bunun farklı kültürleri tatmak ve yeni şeyler öğrenmek için şahane bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu kadar lezzetli geleneklerse:) Fakat shortbread yılın yalnızca bir döneminde tüketmek için fazla güzel bir tarif. Bu yüzden tüm yıl boyunca canımız tatlı bir şeyler istedikçe ve çayın ya da sütün yanına hızlı ve pratik bir kurabiye yapmamız gerektiğinde biz shortbread'e başvuruyoruz. Umarım sizler de bu kurabiyeyi bizim kadar beğenirsiniz.



Orijinal tarifi yalnızca 3 malzemeyle yapılıyor olduğundan dolayı oldukça kolay ve hızlı bir tarif fakat ben bu gün size bu kurabiyeleri farklı bir yapı kazandıran mısır unu dahil adilmiş tarifi paylaşacağım.

Malzemeler:
-1/4 su bardağı mısır unu
-1 çay bardağı pudra şekeri
-115 gr. tereyağı
-Aldığı kadar un

Üzeri için:
Pudra şekeri ve tarçın karışımı

Kurabiyeyi yaparken tereyağının oda sıcaklığında olması ve küp küp doğranmış olması yoğururken bize kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden oda sıcaklığındaki tereyağını pudra şekeri ve mısır unuyla karıştırıyoruz. Daha sonra hamur toparlanabilecek, dağılmayacak kıvama gelene kadar karışıma un ekliyor ve yoğurmaya devam ediyoruz.

Bu kurabiyeler normalde 3 farklı şekil verilerek yapılabiliyor. Bunlardan bir tanesi bir pay gibi büyük bir yuvarlak halinde pişirilerek dilimlenme tekniği. Bununla birlikte orijinal ahşap oyma kalıplara bastırılarak ve fırın tepsisine ters çevirilerek de pişirilebilir. Son olarak 'shortbread fingers' denilen şeklini de yapabilirsiniz.  Bu, kurabiyenin uzun ince dikdörtgenler halinde kesilmiş ve üzerine çatalla şekiller yapılmış halidir. Örneğin en bilinen iskoç kurabiyesi üreticisi olan Walkers markası son bahsettiğim şekille, shortbread fingers olarak sunuyor ürünlerini piyasaya. Fakat anlatılana göre geleneksel olarak bu kurabiyeler evlerde eskiden ahşap oyma kalıplarla yapılırmış. Sizin iki şekilde de yapma şansınız yoksa ilk anlattığım yöntemle, büyük bir daire halinde pişirip dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Biz kurabiyeyi şekillendirirken Antep'in ünlü kerebiç kurabiyesinin kalıplarını kullanıyoruz:) Sonuç bence güzel oluyor. Bu kalıpları biz Eminönü'nde yaşlı bir amcada bulup satın almıştık. Siz de pasta ve kek malzemeleri satan yerlerden kerebiç kurabiye kalıbı olarak isterseniz bulabilirsiniz.



Yoğurduğumuz hamuru kalıplara bastırarak tepsiye ters çevirip koyuyoruz. Kalıbı her seferinde unlarsanız hamurun yapışmasını önlemiş olursunuz. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede kurabiyelerimizi pişirip soğumalarını bekliyoruz. Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra tepsideyken üzerlerine ufak bir elek aracılığıyla pudra şekeri ve tarçın karışımı serpiyoruz.





Bu tarifin ne kadar pratik ve lezzetli olduğunu deneyince siz de göreceksiniz. Fakat çayınızın yanında bir kurabiye daha alırken hatırlamanız gerekir ki; bunlar hayli kalorili kurabiyeler :)



Şimdiden afiyet olsun...

7 Mart 2014 Cuma

Mutlu Cumalar!


Bu gün tüm stresinizden uzaklaşıp sizi mutlu edecek bir şey yapın! Alışverişe çıkın ya da güzel bir kitap okuyun...  Mutfağa girin, belki diyetinizin bozun ama mutlaka sizi gülümsetecek bir şeyler yapın...



Biz bugün kendimize çikolatalı makaron yaptık



Her günümüz sonsuz mutlu, huzurlu ve sağlıklı olsun.